Jan Mensink

Jan Mensink is bijna 25 jaar directeur van de Maatschappij van Weldadigheid geweest en vormde onder andere de drijvende kracht achter een brede groep vrijwilligers. Als hij bezoekers rondleidt, strooit hij met anekdotes over het sociale plan van Johannes van den Bosch om de armoede te bestrijden. Hijzelf is ook een kolonistennazaat, geboren en getogen in de koloniën. Zijn overgrootvader kwam als koehoeder van de pastoor naar Frederiksoord in 1854. Buiten dat alles is hij voor velen de kennisbron betreffende de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid.

Met bijdragen van

Angelie Sens

Is cultuurhistoricus met specialismes op de terreinen ‘kolonialisme’, slavenhandel, slavernij en abolitionisme, alsmede de media in de voormalige Nederlandse koloniën. Eind april verschijnt van haar hand de biografie De kolonieman, Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de Koning. Een schitterend beeld van een tijdperk op een kantelpunt naar de moderne samenleving.

Wil Schackmann

Heeft diverse uitgaven geschreven over het gebied waar ook Frederiksoord en de Maatschappij van Weldadigheid onder vallen. In 2006 is De Proefkolonie verschenen, de eerste kolonie in Frederiksoord. In 2013 verscheen De Bedelaarskolonie, het bedelaarsgesticht in Ommerschans. In 2016 De kinderkolonie en in 2018 verscheen De strafkolonie.

Reserveer nu

  • Doorlopend verhaal met veel afbeeldingen
  • Circa 312 pagina’s in kleur
  • Groot, liggend formaat met schitterende fotografie
  • Niet eerder gepubliceerde verhalen en foto’s
  • Aanstekelijke oude reisverslagen uit 1823 en 1909
  • Interviews met mensen uit de kolonie
Bestellen